dimecres, 27 de febrer del 2013

Repensar la funció pública



Un dels aspectes que menys ha evolucionat en els últims anys és la funció pública, darrera la qual hi treballen els funcionaris, paraula que, en moltes ocasions, s'utilitza de forma pejorativa.



D'entrada vull aclarir que jo també sóc funcionari i, per tant, la meva neutralitat en aquest tema pot ser discutible, però intentaré ser tan equànime com pugui.


En primer lloc, tinc la sensació que la ciutadania distingeix entre els funcionaris que fan feines que aquella considera vitals (a Catalunya s'ha simplificat amb les 3 M: mestres, metges i mossos) i els que fan tasques que no semblen tan imprescindibles (els que darrera un taulell gestionen certificats variats, per exemple).


Una segona qüestió és la seguretat laboral dels funcionaris, és a dir, aquella sensació que, un cop gunayada la plaça no se'ls treu ni amb aigua i sabó. Ben cert és que, des de que em moc per l'administració pública, no he vist mai acomiadar un funcionari. (Una altra cosa és els que tenen contracte laboral)


Una tercera qüestió és el sou dels funcionaris. En aquest cas, en alguns casos estan pagats per sota d'altres treballadors que fan funcions semblants en l'empresa privada, però és clar sembla que la seguretat ja permet escanyar-los més i, a més, tenen una sèrie de privilegis, els famosos dies de lliure disposició.

Una quarta qüestió és el sistema de selecció dels funcionaris. Diuen que perquè sigui just, es fa servir un sistema molt objectiu consistent en llargs processos d'oposició, però bona part d'aquests són generalistes i puntua més conèixer la constitució espanyola que saber un coneixement especific.


Com haurien de ser els funcionaris de la "nova funció pública"?

1 - Gent que participi dels serveis essencials.

2 - Amb contractes indefinits, però subjectes a revisions periòdiques.

3 - Més ben pagats, però diferenciant el sou base de les productivitats.

4 - Triats per processos selectius més concrets i menys generalistes.


Potser és un somni, però queda dit!

2 comentaris:

Reina Vermella ha dit...

Ummmm..t'has deixat la B de Bombers, bastant ben considerats...

I, posats a sommiar: horari flexible d'acord amb la productivitat, és clar....

josep viñas ha dit...

És cert, per mantenir la "M" els podríem anomenar "Matafocs". L'horari flexible és el futur, en tots els àmbits ...