dilluns, 30 de novembre del 2009

L'entrenador de la selecció catalana de futbol


Ara que el 22 de desembre la selecció catalana de futbol farà un altre partit, amistós naturalment, contra la selecció argentina, s'ha reobert el debat sobre la figura del seleccionador, el senyor Johan Cruyff.


Aquest senyor, fitxat en els últims mesos per la Federació Catalana de Futbol, un dels millors jugadors del món en el segle XX i un entrenador amb resultants excel·lents en el F.C.Barcelona, porta molts anys residint de manera intermitent a Catalunya, però no parla ni un borrall de català.


Pot un entrenador d'una selecció nacional no parlar la llengua pròpia de la nació de l'equip que representa? Hi ha hagut altres casos en altres països, per tant no és una excepció però ...


Des del meu punt de vista, si pensem que el més important és que es parli de la selecció catalana arreu del món, el fitxatge és correcte perquè Cruyff té una projecció internacional altíssima i el que faci serà seguit des d'Holanda fins als Estats Units. Tothom sabrà que Catalunya té una selecció que juga partits amistosos!


Ara bé, si volem que els ciutadans i ciutadanes nouvinguts a Catalunya entenguin que parlar la llengua catalana és un ascensor social, aquest fitxatge va en contra de la integració perquè demostra que sense saber parlar català es pot obtenir un càrrec de gran prestigi, encara que no sigui remunerat.


D'altra banda, el dia que la selecció catalana pugui competir sense problemes en tots els torneigs internacionals, possiblement no em preocuparà tant aquesta qüestió, però fins que arribi aquest moment m'encaixen més en aquest càrrec l'Àngel Alonso o en Pere Gratacós.