divendres, 30 d’octubre del 2009

L'impost de successions. Eliminació o reducció?


Com podeu veure en el títol, d'entrada ja elimino l'opció que l'impost de successions a Catalunya es quedi tal com està ara. És un abús no només per la doble imposició, que també existeix en altres impostos, sinò perquè crea enormes problemes de tresoreria als ciutadans afectats (gent que ha d'endeutar-se per rebre un bé dels seus pares).


L'eliminació seria exagerada perquè el nostre sistema fiscal no és tan bo com per anar eliminant impostos. i perquè hi ha una classe alta (entre el 10 i el 20% dels que han de pagar l'impost) que tenen altres recursos com per no haver de patir cap problema de tresoreria, i moltes eines fiscals per amortir el seu efecte.


La reducció a aquells casos on la quantitat rebuda sigui molt alta (caldria definir el límit), permetria a la classe mitjana, majoritària en la nostra societat, no haver-lo de patir, perquè precisament aquests ciutadans i ciutadanes (assalariats amb nòmina, petits empresaris) són una de les franges que més contribueixen en la redistribució de la renda.


Si, com sembla, es pacta políticament, serà una gran notícia per a la nació catalana, finalment trobarem una solució assenyada.

diumenge, 25 d’octubre del 2009

L'efecte Reagrupament


Fa unes quantes setmanes es va celebrar a Barcelona la seva primera assemblea, com a nou partit independentista. Fins aquí tot és plè de normalitat democràtica, però quin efecte pot tenir aquest nou actor en la política catalana?


Alguns opinen que serà una còpia del PI (Partit per la Independència) d'Àngel Colom i Pilar Rahola, que va tenir una nul·la influència en els diferents àmbits representatius de la societat catalana. Resultat 2010 : 0 diputats


Altres pensen que serà un partit "tsunami", que aflorarà tot el vot independentista que en aquests moments està repartit entre altres grups polítics i, sobretot, en el sac de l'abstenció. Resultat 2010 : 10 diputats

Des del meu punt de vista no serà ni una cosa ni una altra, crec que obtindrà representació parlamentària, però poc més del 3 diputats que té un partit marginal com ara Ciutadans. El que si penso és que, a part del vot decensisat independentista que ara és a l'abstenció, pot captar vot tant de CiU com d'ERC.


Potser ara veurem quant hi ha de cert sobre el caràcter independentista d'alguns votants de CiU ...